Hőszigetelje meglévő fa, műanyag rétegragasztott ablakait
Tospur ablakfelújítás

Ablakszigetelés

Az épület hőveszteségének elosztása

Ablakszigetelés professzionálisan

Az alábbi képen szemléltettük, hogy az épületek legnagyobb hővesztesége az ablakoknál történik. Az ablak 15%-a maga a keret, a többi 85 % viszont az üveg. Segítünk Önnek a fűtésköltségek csökkentésében, mégpedig úgy, hogy az egysíkú üveg helyére beépítünk Önnek egy magas hőszigeteléssel rendelkező kétrétegű üveget.

A megfelelő üvegválasztás általi hőszigetelés előnyei

Az ablakszigetelés megakadályozza, hogy az értékes meleg távozzon az épületből, amivel jelentősen csökkentheti a lakás energiafelhasználását, ami nemcsak a fűtésszámlán lesz érezhető. Az ablakszigetelés növeli az ingatlan értékét, hiszen az épület akár magasabb energetikai besorolást is kaphat, ami kívánatosabbá teszi a vevők számára. Ezek mellett az ablakszigetelés pénzben nem mérhető előnyökkel is jár: az energia hatékonyabb felhasználásával rengeteget tehet a környezet épségéért. De számos egyéb érv is az ablakszigetelés mellett szól:

  • nyáron nem engedi, hogy túlhevüljön a lakás,
  • javítja a hangszigetelést,
  • a régi ablakok élettartamának növelése gyors és bontásmentes felújítással,
  • jelentős pénzösszeget takarít meg a fűtésnél,
  • jelentősen olcsóbb, mint egy teljeskörű nyílászárócsere,
  • megszűnik a párásodás,
  • megszűnik az úgynevezett hidegérzet az ablakok körül.

Ablakszigetelésre használt üvegek

 

A különböző igényeknek megfelelően különféle üvegtípusokat használunk. Az ablakok utólagos szigetelése során két- vagy háromrétegű hőszigetelt üveget, Heat Mirror vagy öntisztító üveget is választhat. Az ablakszigetelésben legelterjedtebb a kétrétegű üveg használata, amelyek közül eltérő vastagságokat kínálunk, hogy az utólagos szigetelés alkalmával is megtalálja a megfelelő méretet. Az általunk használt üvegtípusokat megtalálja itt.

Ablakok utólagos szigetelése

Különféle típusú ablakok utólagos szigetelését végezzük, így többek között foglalkozunk gerébtokos, csavarozható, műanyag, rétegragasztott fa, úgynevezett SOFA típusú ablakok felújításával. Azoknak is érdemes elgondolkodniuk az ablakok utólagos szigetelésen, akiknek hőszigetelt üveggel ellátott nyílászáróik vannak, ugyanis az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az új üvegek már sokkal jobb mutatókkal rendelkeznek.

Az ablakszigetelés során használt üvegek

Különféle típusok közül választhatja a lakásához, ablakához és igényeihez illő üveget. Kínálatunkban a legmagasabb elvárásoknak megfelelő termékek szerepelnek, amelyek szinte minden típusú keretbe beépíthetőek, így fa- műanyag-, gerébtokos és dupla fa ablakokba is. Mikor az ablakszigetelés mellett dönt, választhat két- és háromrétegű üvegek közül, valamint kérheti öntisztító, illetve Heat Mirror üveg használatát.

Mielőtt kiválasztaná a megfelelő üveget, amelyet az ablakszigetelés alkalmával be fogunk építeni, érdemes megismerni a tulajdonságait. Az üvegek legfontosabb jellemzője az U-érték, vagyis a hőátbocsátási tényező, ami termékeink esetében 0,4 és 1,3 W/m2K közötti. Ez az érték mutatja meg, hogy az üvegfelületek mennyire hatékonyan képesek benntartani a hőt. Egy 0,4 W/m2K hőátbocsátási tényezővel rendelkező háromrétegű üveg esetében 20 °C-os kinti és benti hőmérsékletkülönbség mellett négyzetméterenként 8 W a hőveszteség. Az összehasonlítás kedvéért – és hogy megértsük az ablakszigetelés fontosságát – egy ugyanekkora felületű, 6 cm vastag szigeteléssel ellátott B30-as falazóblokkon keresztül hasonló körülmények között 9 W energia távozik.

Ablakszigetelés kétrétegű üveggel

Ahogyan neve is mutatja ez a típus két üvegből áll. A két üveglap közötti távolság változhat. A háziasszonyok rémálma a két réteg között lecsapódó pára, amelyet lehetetlen takarítani. Hogy ezt megakadályozzuk, a kétrétegű üvegben páraelszívó található. A külső perem tömítését speciális, kétkomponensű anyaggal végezzük. Az ablakszigetelés során beépített üveg U-értéke függ a lapok vastagságától és távolságától, a hőátbocsátás 1,3-tól egészen 0,9 W/m2K-ig terjedhet. Az üveg távtartói készülhetnek alumíniumból, antikórból vagy üvegszál-műanyag kompozitból.

A háromrétegű üveg

A fentebb ismertetett üveg elvén működik a háromrétegű változat is. Az pluszüveglap jelentősen képes csökkenteni a hőveszteséget. Az ablakszigetelés során használt háromrétegű üvegek hőátbocsátási tényezője 0,6 és 0,4 W/m2K közötti. Fontos hozzátenni, hogy ilyen üveg csak rétegragasztott fa és műanyagablakokba kerülhet, és ebben az esetben is le kell cserélni az üvegbefogókat. A távtartók a kétrétegű üvegekhez hasonlóan alumíniumból, antikórból vagy üvegszálas műanyagból készülnek. A leghatékonyabb ablakszigetelés a kompozit anyagból készült Swisspacer távtartókkal valósítható meg.

Korszerű ablakszigetelés – a Heat Mirror

A Heat Mirror az egyik legkorszerűbb megoldás az ablakszigetelés terén, ötvözi a két- és háromrétegű üvegek előnyeit. Felépítése hasonló a háromrétegű változathoz, ám itt a középső üveglap helyén egy hőszigetelő fólia húzódik. Ennek köszönhetően egy kétkamrás hőszigetelt üveget kapunk, amivel olyan hatékony lesz az ablakszigetelés, mintha háromrétegű üveget használnánk. Az üveg vastagsága és súlya azonban a kétrétegű változatéval egyezik meg, aminek köszönhetően a termék széles körben alkalmazható.

Öntisztító üvegek

Legtöbbször a fűtésszámla csökkentése az ablakszigetelés célja. Az üveg kiválasztásakor azonban érdemes figyelembe venni egyéb tényezőket is, mint például az egyszerű tisztíthatóság. Ez különösen fontos, hiszen az ablakszigetelés során helyükre kerülő üvegek meghatározzák a homlokzat képét. A speciális bevonatot gyártó Saint-Gobain 350 éves tapasztalata garantálja, hogy az öntisztító üvegekkel az ablaka, így otthona is mindig ragyogni fog. Hagyja, hogy az eső és a napfény elvégezze maga helyett a piszkos munkát!

Az ablakszigetelés menete

Az ablakszigetelés első lépése az ablakok precíz lemérése, ezután gyártjuk le a megfelelő méretű üveglapokat. A mérést a legkevesebb kényelmetlenséget okozva, az ablakszárnyak leemelése nélkül végezzük. Ezt követően eltérő módszert alkalmazunk a gerébtokos, illetve a műanyag- vagy fanyílászárók esetében. Míg az előbbi esetben az új üveget először a műanyaglécbe helyezzük, majd ezt a betétet tesszük a szárnyba, addig az utóbbiban közvetlenül a régi üveg helyére építjük be az újat. Az ablakszigetelés során tömítjük, illetve beállítjuk az ablakokat.

Mennyi idő alatt térül meg az ablakszigetelés?

A pontos megtérülési idő függ többek között a választott üveg fajtájától, hőátbocsátási tényezőjétől, valamint a felületek nagyságától. Az ablakok utólagos szigetelése mintegy 2-3 év alatt visszahozza az árát. Az üvegek cseréjével végrehajtott ablakszigetelés megtérülése ennél némileg több időt kíván, azonban még mindig kevesebbet, mint a komplett nyílászárócsere. A teljes cserével csökkenthetők ugyan a fűtésre fordított kiadások, de mivel alapvetően borsos beruházásról van szó, néha 20-25 évre is szükség van ahhoz, hogy a megtakarított összeg mértéke elérje a költségeket.

Telefonszám
Kapcsolatfelvétel
Árajánlatkérés ablakszigetelésre